Бачу ціль – не бачу перешкод

Абітурієнти, які приходять до нас на співбесіди, розповідають, що ставлять перед собою мету закінчити навчання в числі кращих – і обов’язково отримати запрошення на роботу. Приходять до цієї мети, як ви здогадуєтеся, далеко не всі – а деякі так і зовсім сходять з дистанції достроково. І проблема – не тільки в сильній конкуренції або неправильній оцінці власних сил і можливостей. Нерідко ми всі робимо фундаментальну помилку: ставимо перед собою цілі, які “не дають драйву”, не мотивують на звершення – і, зрозуміло, не досягаємо їх. Як уникнути таких помилок і ставити цілі, які будуть збуватися?

Спочатку про те, навіщо все це потрібно. Сховаємося за цитатою Чака Паланіка: “Якщо ти не знаєш, чого хочеш, ти в підсумку залишишся з тим, чого точно не хочеш”. Жорстко, але переконливо.

Якщо коротко, формулювання цілей дає:

  • Контроль над ситуацією. Людина, яка знає свої цілі – як мандрівник, який розуміє, в яку точку маршруту йому потрібно прийти. Подорожувати безцільно, можливо, захоплююче, але тоді треба бути готовим до будь-яких несподіванок.
  • Сенс життя. Можна, звичайно, жити в моменті, а можна – отримувати задоволення від досягнення задуманого і навіть від кожного кроку, який до цього наближає. Коли розумієш, до чого йдеш, в кожній дії і в кожному дні начебто стає більше сенсу.
  • Продуктивність. Тут все зрозуміло: поставивши мету, ви розписуєте, які кроки потрібно зробити, щоб її досягти. І – бінго! – усвідомлено все реалізуєте.
  • Впевненість у своїх силах. Жити за планом, контролювати і направляти власний розвиток, викреслювати зроблене – все це дуже мотивує і дає багато сил для наступних кроків.

А можна по-іншому?

Альтернативна точка зору – фокусуватися не на цілях, як таких, а на процесі, який допомагає домагатися цих цілей. Різниця начебто невелика, але суттєва. Проблема з цілями в тому, що їх потрібно досягати. Не вийшло – значить все пропало, життя – тлін. А ось концентрація на процесі не має такого яскравого емоційного забарвлення. Навіть якщо не досягли мети, але зусилля – ж все одно не пропали даремно!

Наприклад, можна ставити перед собою мету стати кращим випускником 2021-го року. Але з декількох десятків людей цієї мети досягне – вдумайтеся! – тільки один. Інші, швидше за все, будуть відчувати розпач.

А можна трохи змістити фокус і поставити завдання взяти з процесу навчання по максимуму і фінішувати класним фахівцем (важливо придумати вимірювані критерії!). Тоді в кінці року, навіть якщо вас не назвуть кращим, ви все одно зможете викреслити один пункт зі списку своїх цілей і вам буде, за що себе похвалити.

Втім, і той і інший підхід підкреслюють: знати, чого тобі потрібно – важливо і необхідно. Питання, власне, в тому, як це сформулювати: щоб бажання були справжніми, щирими і вашими – а не нав’язаними суспільством, батьками та іншими небайдужими людьми.

Скільки вішати в грамах?

Найважливіший критерій правильно поставленої мети: саме формулювання повинно викликати бажання діяти, “драйвити” вас, наповнювати енергією. Якщо ви не відчуваєте, що заради цієї мети готові активно працювати, поверніться до питання про те, чи ваша це мета – або її для вас придумали інші. Нічого страшного, якщо ви не хочете того, чого хочуть для вас рідні та близькі. Ваше життя – ваші цілі, при всій повазі до інших людей.

Наприклад, якщо ви поставили за мету взяти з процесу навчання по максимуму, цю мету можна виміряти в результатах тестувань.

Методики постановки цілей

Методик постановки цілей – і для бізнесу, і для особистого життя – безліч. Розберемо кілька варіантів.

Метод Марка Аллена

Цей спосіб підійде тим, хто орієнтується не на цифри, а на відчуття. Що потрібно зробити:

  • Опишіть ідеальну картину свого життя.
  • Скоротіть обсяг написаного до однієї сторінки
  • Переконайтеся, що написане – і є життя вашої мрії. Якщо потрібно, переписуйте і корегуйте формулювання.
  • Звірте ідеальну картинку з тією, в якій ви живете, і виділіть сфери, які потрібно поліпшити.
  • Сформулюйте, що конкретно потрібно поліпшити – і запишіть це у вигляді позитивних тверджень. Наприклад: “я успішно закінчив навчання в Education Center PortaOne і отримав пропозицію про роботу” або “я легко пробігаю 30 кілометрів щотижня”.
  • Складіть план дій, які потрібні для цих поліпшень. Рухайтесь від глобальних дій до більш дрібних: план на рік – на квартал – на місяць – на тиждень – на кожен день. Наприклад: щоб здати TOEFL з англійської, потрібно пройти курси (три місяці), а ще – регулярно писати есе англійською (раз на тиждень), читати книги англійською (раз на три дні), робити вправи з граматики та лексики (кожен день).

Детальніше про метод Марка Аллена (і деяких інших) – тут.

Колесо балансу

Захоплюючий метод, який допомагає не тільки поставити цілі, але ще і розібратися, чого вам бракує для гармонійного життя. Як використовувати колесо балансу для постановки цілей?

  • Намалюйте коло, розбийте на сектори і виділіть кожен сектор для тієї сфери свого життя, яку вважаєте важливою. Наприклад: кар’єра, особисте життя, здоров’я, друзі, хобі, фінанси, самореалізація – кількість секторів не нескінченна, тому виділяйте те, що для вас дійсно важливо.
  • Визначте, на скільки за 10-бальною шкалою ви задоволені цією сферою у своєму житті.
  • Заштрихуйте отриману фігуру. Чим більше вона схожа на коло, тим більш гармонійним ви вважаєте своє життя (якщо, звичайно, у всіх сферах ви не оцінили себе “на трієчку”).
  • Приділіть увагу тим сферам, де у вас провал: складіть список, що саме потрібно поліпшити. Створення плану дій – це, власне, те, заради чого все затівалося/задумувалося: використання колеса балансу дозволяє виявити дійсно важливе.
  • Цілі можна розділити на ближні і далекі, основні і другорядні. Головне: вони повинні бути вимірюваними і мати конкретний термін.

Дуже докладно про колесо балансу – тут.

Каузація і Ефектуація

За цими дивними словами ховаються два різних підходи до постановки цілей:

Каузація – це коли ви розумієте, які ресурси потрібні для досягнення вашої мети і знаходите їх.

Ефектуація – це коли ви аналізуєте, які вже у вас є ресурси і чим вони можуть бути вам корисні. Підхід дуже крутий, тому що дозволяє почати рухатися до мети відразу, враховуючи Ваші сильні сторони, ресурси, знайомства і т.д., а не чекати, поки не з’явиться час/гроші/зв’язки. За посиланням – відмінний приклад і докладний розбір.

Яку б методику ви не вибрали, ваші цілі повинні відповідати цим критеріям:

  • Конкретне формулювання, по можливості-вимірюваність (не “схуднути”, а “схуднути на 5 кг” або ” скинути 5 см в талії”)
  • Цілі сформульовані без прийменника ” не ” (“не хворіти” – погано, краще – “бути здоровим”).
  • Глобальні цілі повинні ділитися на підцілі і конкретні завдання – без цієї умови ви не наблизитеся до реалізації.
  • Кожна мета повинна мати термін виконання.
  • Цілі повинні бути зафіксовані. Список в блокноті, файл в комп’ютері, мудборд, mindmap, колаж на стіні – обирайте, що саме вам підходить.
  • Виконання цілей необхідно контролювати. І ось це самий, напевно, важливий крок. Визначте, як часто, з якою періодичністю ви будете повертатися до своїх цілей і до списку завдань, складених на його основі. І кожен звітний період фіксуйте, що Ви вже зробили для реалізації своїх цілей, плануйте наступні кроки. Будь-яку мету потрібно наповнювати увагою. І ось така регулярна ревізія своїх завдань-найкращий спосіб це зробити.

Чому цілі не реалізуються?

Трохи про сумне. Можна все зробити правильно – і в кінці року знову опинитися перед порожнім списком, з нереалізованими бажаннями. Чому так відбувається?

Є, як мінімум, дві причини:

  • У кожен момент часу на нас діє система зв’язків, яка прагне залишити людину у врівноваженому стані.
  • У кожен момент часу ми володіємо конкретним поєднанням ресурсів – і не більше.

Власне, ці дві причини діють одночасно і в підсумку – маємо те, що маємо.

Цікавий розбір – за посиланням.

Корисне відео з біологом Іриною Якутенко: чому деякі люди досягають своїх цілей, а деякі – ні, що визначає цілеспрямованість (і тут на сцену виходять гени!), як працює внутрішня і зовнішня мотивація. Тривалість-трохи більше години, можна дивитися в прискореному режимі:

Ще одна точка зору: для того, щоб між вашою метою І вами виникло тяжіння (такий потужний магніт, який змітає всі перешкоди), потрібна енергія. Якщо енергії немає (наприклад, ви “зливаєте” її на дії, які вас не радують, не змінюють у Вашому житті нічого), то рухатися до мети буде важко. Іншими словами, успіх, досягнуті цілі-це не те, чому ви говорите “так”, а те, заради чого ви сказали “ні” всьому іншому. Якщо не фокусувати енергію на бажаних цілях, нічого і не вийде.

Про взаємне тяжіння між вами і вашими цілями відмінно розповідає Єва Кац в книзі “30 правил справжнього мрійника“. Цілі – це мрії, заради втілення яких ви готові потрудитися. Щоб мріяти, потрібна енергія, щоб знайти енергію – потрібно, з одного боку, перекрити “витоку”, а з іншого – з’ясувати, що дає приплив енергії – і частіше приділяти цьому час. У книзі взагалі багато простих і слушних порад-і як мріяти, і як втілювати задумане.

Ну і коли ми заговорили про книги, ловіть прекрасну добірку: чим схоже рух до мети в спорті і в житті, чи обов’язково виходити із зони комфорту які питання потрібно собі задати, щоб провести аудит власного життя. І ще кілька книжкових рекомендацій (SMART-цілі, спринти замість марш-кидків, і ще трохи про те, як мріяти продуктивно).

Загалом, який би підхід ви не вибрали, пам’ятайте: цілі повинні бути вашими, і вони повинні вас заряджати, мотивувати на звершення і подвиги. Сформулювати цілі на рік – завдання дуже непросте, знадобиться багато сил і енергії. Якщо зберетеся-приділіть цьому достатньо часу. Кращий варіант – побути на самоті, наприклад, поїхати на дачу на вихідні і спокійно, поки ніхто не смикає, подумати про свої бажання і цілі. Кілька годин в улюбленому кафе теж добре, як і кілька годин в тиші вдома. Головне – опинитися в обстановці, яка вас надихає, і де вас не будуть відволікати.

І будьте дбайливі до себе. Не ставте жорстких цілей, чуйно прислухайтеся до своїх бажань. Все це складніше, ніж загадати бажання під бій курантів – але і шансів, що все збудеться, куди більше!

Поділитися:FacebookTwitter
Приєднуйся до дискусії!