Майстер на всі руки

DevOps Engineer – відносно нова професія на українському ринку, і неймовірно затребувана. Чим займаються “девопси”, як освоїти модну спеціальність – розбираємося сьогодні.

DevOps – скорочення від development + operations. Це професія на стику між розробкою і системним адмініструванням. Якщо говорити офіційною мовою, DevOps engineer займається автоматизацією життєвого циклу програми. Але за цією короткою фразою ховається величезний набір обов’язків і навичок.

Якщо порівняти програмний продукт, застосунок, з поїздом, якому потрібно рухатися вперед (регулярно оновлюватися, збагачуватись новими функціями), то DevOps engineer – це людина, яка забезпечує цей рух, стежить, щоб довірений йому поїзд не суперечив іншим поїздами на тій же дорозі (безпечно інтегрувався з іншими застосунками) і викладає перед ним рейки і шпали – часто на повному ходу.

Його завдання – збільшити передбачуваність і безпеку і, зрозуміло, ефективність розробки програмних продуктів, зробити так, щоб кожен новий апдейт не ламав все зроблене раніше (і взагалі нічого не ламав), щоб при цьому все відбувалося максимально ефективно та автоматизовано.

DevOps – це універсальний фахівець, який розбирається у всіх етапах розробки, уточнює, які складнощі можуть виникнути, і як ним можна запобігти: такий собі універсальний солдат. Тож не дивно, що DevOps-інженери – одні з найбільш затребуваних (і дорогих!) спеціальностей IT-ринку.

DevOps бере участь у всіх етапах створення продукту:

  • У деяких компаніях саме DevOps на стадії оцінки вивчає, чим викликана необхідність змін в продукті.
  • На етапі проектування він визначає вимоги до майбутньої інфраструктури – знову ж таки, іноді це може бути функцією проектного менеджера.
  • Під час, власне розробки і тестування, ці фахівці займаються розгортанням продукту, підтримкою засобів для розробки, тестуванням продукту.
  • Під час випуску релізу DevOps стежить за тим, щоб відомі баги не передавались на наступний етап, щоб все з усім інтегрувалося і нормально працювало.

Власне, список обов’язків DevOps-інженера виглядає приблизно так:

  • Розгортання релізу в виробництві;
  • Інтеграція і поглиблення процесів розробки;
  • Стандартизація оточення розробки;
  • Налаштування інфраструктури під особливості розроблюваного ПЗ;
  • Підготовка середовища до частих змін;
  • Виявлення і виправлення проблем;
  • Автоматизація процесів.

Якщо DevOps – це професія на стику розробки та адміністрування, то шлях в професію уявити нескладно: DevOps-інженерами стають або сисадміни, які освоїли інструменти програмування, або розробники, які розібралися в тонкощах процесів operations.

Найважливіші soft skills для DevOps-інженера – аналітичний склад розуму і стресостійкість: адже доводиться розбиратися в причинах найрізноманітніших помилок і взаємодіяти з великою кількістю людей і відділів.

З огляду на те, як затребувані DevOps-інженери на IT-ринку, українському і не тільки, найочевиднішим кар’єрним шляхом здається розвиток по горизонталі: поглиблення знань і навичок, посилення власної експертності. Крім того, завжди можна повернутися в адміністратори, розробники або тестувальники (але велика ймовірність, що після DevOps буде занадто нудним), а ще – перекваліфікуватися в архітектори проектів, інженери IT-безпеки або проектні менеджери.

Якщо ви бачите себе в якості DevOps-інженера, #війтивIT ви цілком можете за допомогою наших курсів – і доповнити їх знаннями в сфері розробки. Зовсім скоро ми опублікуємо інформацію про новий набір!

Поділитися:FacebookTwitter
Приєднуйся до дискусії!