Від знань до навичок

Актор Кріс Рок (ви можете знати його, наприклад, за серіалами “Фарго”, Saturday night live, за фільмами “Догма”, “Секретна зброя”, “Поліцейський з Беверлі Хіллз”) починав як стендап-комік. Він їздив по американській глушині і … раз за разом зазнавав нищівного фіаско. Але Кріс не опускав руки: замість того, щоб знову і знову повторювати невдалі жарти, він уважно спостерігав за глядачами, запам’ятовував, які репризи їм подобаються, помічав і вчився передбачати їх реакції. Скрупульозна робота дала результати: манери актора стали більш природними, жарти – куди більш смішними. Кріса офіційно назвали одним з кращих стендап-коміків всіх часів, стали запрошувати на телебачення і в кіно.

Ця історія – не про успіх, як можна було б подумати. Вона – про тренування: адже тільки завдяки постійному відточуванню навичок акторові вдалося досягти своїх цілей.

Книга Дуга Лемова, Еріки Вулвей, Кейті Ецці “Від знань до навичок” – про тренування, які важливі не тільки в спорті, але і безумовно необхідні, щоб будь-які знання перетворити в навички. Якщо продовжити аналогію зі спортом, цю книгу можна порівняти з інструктором, заняття з яким завжди ефективніші, ніж самостійні вправи.

По суті, ця книга – збірка з 42 правил, які допоможуть підвищити ефективність засвоєння нового матеріалу. Ці правила – результат педагогічного досвіду авторів і безлічі наукових досліджень. Багато з них не тільки спростовують розбіжні стереотипи, але і здатні колосально змінити звичний вам процес тренувань і навчання. Наприклад, правило ” тренуйте 20% з 100%”: замість того, щоб прагнути досконало освоїти всі необхідні навички, концентруйтеся на найбільш пріоритетних. Ще приклад: “шліфуйте світлі плями” – замість того, щоб картати себе за те, чого ви (поки ще?) не вмієте, розвивайте свої сильні сторони – і це теж принесе результати.
Загалом, фраза “practice makes perfect” як і раніше актуальна
– і з цією книгою ви зможете зробити свій процес тренування максимально ефективним: як в спорті, так і в навчанні.
Зберігайте в закладки – стане в нагоді на майбутнє!

Поділитися:FacebookTwitter
Приєднуйся до дискусії!