Метод Фейнмана

Нобелівський лауреат з фізики Річард Фейнман мільйонам людей запам’ятався як “Великий Роз’яснювач”: про сухі наукові факти він розповідав так, що навіть далекі від фізики люди закохувалися в стрункі закономірності. Захоплений дослідник, більшу частину життя присвятивший самонавчанню, Фейнман сформулював простий метод, який допомагає міцно засвоїти новий матеріал. І зрозуміло, ці поради працюють не тільки для фізиків – застосуйте їх для розуміння / запам’ятовування лекцій в Education center – і відчуйте різницю!

У чому суть Методу Фейнмана?

Щоб переконатися, що ви дійсно досконально зрозуміли і запам’ятали досліджуваний матеріал, спробуйте розповісти про нього людині, яка немає відношення до  IT, а ще краще – дитині. Чим діти принципово відрізняються від дорослих? Вони а) не вміють надовго концентрувати увагу, і b) не розуміють професійних термінів і жаргонізмів. Відповідно, вас чекають наступні кроки:

  1. Ви вже вивчили новий матеріал, і хочете перевірити свої знання. Запишіть на аркуші паперу (або в комп’ютерному файлі – кому як зручніше), що ви засвоїли. Пишіть, ніби розповідаєте дитині: стислі прості фрази по суті, зрозумілі образи (наприклад, можна порівняти адресу підмережі з пачкою чіпсів Pringles або номера портів – з квартирами в багатоквартирному будинку). І ніяких цих ось “задевелопіть” або “фейл “. Використання термінів та вузькопрофільних жаргонізмів часто маскує незнання або нерозуміння предмета. Повірте: все можна пояснити простими і зрозумілими словами.
  2. Перечитайте написане. Чи справді все зрозуміло і логічно? Чи зрозуміє написане восьмирічка? Якщо вам не вдалося уникнути термінів або щось не вийшло викласти доступно, значить, ви поки самі цього не розумієте – і саме до цього матеріалу потрібно повернутися. Відкривайте лекції, заповнюйте свої прогалини. Можливо, вам доведеться шукати додаткові матеріали. Ваше завдання – зрозуміти суть, а не запам’ятати терміни!
  3. Організуйте свої записи, і ще раз все спростіть. На цьому кроці Фейнман пропонував переглянути всі накопичені на попередніх кроках тексти і організувати їх в просту розповідь. Для таких нотатків він заводив окремі зошити називав їх “Зошит про речі, про які я нічого не знаю”. А сама ця техніка запам’ятовування відома, як notebook technique.
  4. Розкажіть іншим, про що ви дізналися. На цьому етапі ви, нарешті, зрозумієте, чи вдалося розповісти про складне просто – або потрібно повернутися на попередні кроки і спробувати ще раз.
  5. Похваліть себе – засвоєні таким чином знання залишаться з вами на все життя. Хоча у Фейнмана цього пункту чомусь немає – і дуже даремно.

Замість нотатків у зошит можете використовувати диктофон – і наговорювати голосом. Можете відразу залучити дитину або далекого від IT дорослого – і розповідати все йому: відразу буде видно  реакцію, стане зрозуміло, чи вдалося досягти мети. Не забувайте про головне: якщо зможете пояснити щось дитині, значить, ви напевно зуміли досконально у всьому розібратися!

Поділитися:FacebookTwitter
Приєднуйся до дискусії!