Кар’єрний шлях до позиції DevOps-інженера

Герой нашого допису – Олександр Фатіков і його історія до позиції DevOps-інженера. Саме такі чудові приклади дозволяють іншим переосмислювати результат власної щоденної праці. А ще – мотивують долучатись.

– Розкажи в двух словах про свій кар’єрний шлях.
– Я закінчив Навчальний центр PortaOne у 2010 році, і одразу почав працювати в якості Junior Support Engineer, поступово отримував підвищення і за 5 років набув статус “Senoir-а”.
Потім декілька років працював в інших компаніях, а згодом – повернувся до PortaOne, але вже на позицію DevOps-engineer. Зараз “девопсом” і працюю.

– Чим саме займається DevOps-інженер?
На різних проектах DevOps-інженер може займатись різними справами, але в цілому DevOps займається автоматизацією, моніторингом і підтримкою процесу розгортання програмного забезпечення, а також платформи, на якій розгортається цей софт.

– Олександре, чи здобув ти на курсах LNA щось з того, що повинен знати DevOps?
Авжеж! Лінукс, мережі, бази даних, життєвий цикл програмного забезпечення, базові знання по веб-серверам – з цим я щоденно стикаюся в своїй роботі. Ті основи, які викладають на курсах, потрібні майже у будь-якій галузі ІТ. Звичайно, з моменту закінчення курсів я шліфував і оновлював свої знання, але база є база.

– Кому ти можеш рекомендувати навчання на курсах?
Усім, хто зацікавлений реалізувати себе як айтішник. Нажаль, державна вища освіта в Україні переживає важкі часи. ІТ-галузь дуже динамічна, і адаптуватися до нових умов нелегко. Тому навчання на саме таких, скажімо, вузько направлених курсах може допомогти теперішнім студентам виправити цю ситуацію. Або це гарний варіант для тих, хто вже отримав вищу освіту в іншій сфері і не готовий знову декілька років присвятити навчанню. Та і взагалі, навіть якщо ви вже знаєте багато по Лінуксу-мережам-базам, курс посприяє систематизації та поглибленню знань.

– Вже багато років минуло з часу твого навчання в центрі. Якісь деталі запам’яталися аж до сих пір?
🙂 🙂 🙂 Мешапи важко забути. Така собі перевірка на витривалість і стресостійкість. До речі, останнє дуже мене виручало при спілкуванні із клієнтами і справжніми проблемами.

– Що порадиш теперішнім студентам центру? На що звертати увагу при навчанні?
Я не думаю, що варто нехтувати декотрими галузями знань і робити акцент на інших. В Навчальному центрі усі програми побудовані так, аби студент (майбутній інженер) міг після закінчення знайти першу роботу і вмів працювати із технологіями, які є в компанії. Тож варто приділити увагу кожній темі.

Ділитися історіями успіху важливо – чудові приклади дозволяють іншим переосмислювати результат власної щоденної праці. А ще – мотивують долучатись.

Поділитися:FacebookTwitter
Приєднуйся до дискусії!